09 2223548    info@pianomestarit.fi
  edellinen sisällysluettelo seuraava

2.1 Mistä kaikki alkoi?


Kun aletaan miettiä, mistä kaikki todellakin sai alkunsa, täytyy tarkastella lähemmin miestä nimeltä Reinhold, eli Reino, Ikonen. "Reiska", niin kuin Markku kutsuu jo edesmennyttä kollegaansa, oli perinteinen vanhankansan mies, reservin upseeri ja yrittäjä. Luonteeltaan hän oli tiukka ja tästä johtuen jopa vähän hankala, mutta kuitenkin herrasmies. Hän oli todellinen johtajatyyppi ja toimikin Fazerin pianotehtaalla rakennuspuolen työnjohtajana. Työpaikalla häntä piti ehdottomasti teititellä ja hän vaati työntekijöiltään ehdotonta tarkkuutta. Jopa käydessään työtovereidensa kanssa Lapissa, mitä tapahtui aika usein, hän ei luopunut arvokkuudestaan. Teitittely ei ollut pahitteeksi sielläkään. Kuulemani perusteella vaikuttaa siltä, etteivät Reino Ikosen työntekijät edes halunneet puhutella johtajaansa muuten kuin kunnioittavasti. Niin suurta arvostusta mies sai osakseen.

Työnsä ohessa Ikonen alkoi suorittaa harvinaista Klavierbaumeister- tutkintoa, jonka pystyi suorittamaan ainoastaan Ludwigsburgissa, Saksassa. Hän vietti Saksassa aina muutaman kuukauden kerrallaan, kunnes Suomi sai ensimmäisen ja tähän mennessä ainoan pianomestarinsa. Pianomestaritutkinnon suorittaneen henkilön tulee osata suunnitella ja rakentaa piano. Tämän tuloksena on maassamme yksi kappale Reino Ikonen -merkkisiä pianoja. Instrumentti on tällä hetkellä luultavasti Ikosen pojan hallussa. Mutta se ei ole ainoa asia, mitä Reino Ikonen on jättänyt jälkeensä.

Fazerin pianotehtaan laajennettua toimintaansa vuonna 1968, Ikonen päätti perustaa Helsingin Pitäjänmäkeen oman yrityksen: Pianomestarit Oy:n. Nimensä yritys sai Ikosen uuden ammattinimikkeen mukaan. Reiska sai Fazerilta huomattavaa avustusta oman yrityksensä perustamiseen.