09 2223548    info@pianomestarit.fi
  edellinen sisällysluettelo seuraava

2.2 Työntekijöitä


Ikonen valitsi työntekijänsä niistä henkilöistä, jotka olivat olleet hänen alaisinaan jo Fazerilla. Näin hän takasi myös työn laadun, koska tiesi jo ennestään työmiestensä ammattitaidon ja luotettavuuden. Työt olivat varmastikin helpompi ja nopeampi saada alkuun tuoreessa yrityksessä, kun työntekijät olivat jo valmiiksi kokeneita ammattilaisia. Ensimmäisenä Ikosen kanssa Pianomestareilla työskenteli Reino Härmä. Hän oli myös taitava kitaranrakentaja, jolla oli aikaisemmin ollut oma kitaranrakennuspajakin. Markku kertoo, että Härmä oli sotainvalidi. Hän oli astunut sodassa miinaan ja tämän seurauksena maannut kaksi kuukautta tajuttomana eikä toivoa parantumisesta annettu. Hänet oli jo käytännöllisesti katsoen todettu kuolleeksi, kunnes mies kahden kuukauden tajuttomuuden jälkeen kuitenkin virkosi ja lääkintämiehet joutuivat toteamaan epäilyksensä vääriksi.

Markku muistaa hyvin Heikki Ristolan, joka tuli Pianomestareille muutaman vuoden Härmän jälkeen. Ristola oli todellinen monitoimimies. Hänelle ei mikään, mitä käsin pystyi tekemään, ollut mahdotonta. Jos mies sai päähänsä rakentaa jotakin, hän myös toteutti sen huolimatta siitä minkälaisesta aparaatista oli kyse. Heikki Ristolan kädentaidoista mainittakoon esimerkkinä Flyygelimestareiden kielikone. Mies suunnitteli ja rakensi sen alusta loppuun itse.

Myös nykyisen Flyygelimestareiden työntekijät Pekka ja Vesa Lakkinen ovat kumpikin työskennelleet jo Ikosen aikana Pianomestareilla, mutta lähteneet välillä toisaalle ja tulleet sitten myöhemmin takaisin - kumpikin omasta suunnastaan. Pekka muistaa hyvin Reino Härmän, jonka kanssa työskenteli Pianomestareilla 1970-luvun alussa. Vesalle Heikki Ristola on merkittävä oppi-isä, mutt a siitä tarkemmin myöhemmässä vaiheessa. Markun mukaan on mahdollista, että edellä mainittujen lisäksi Reino Ikosella on saattanut olla muitakin työntekijöitä, mutta he ovat jääneet Markulle tuntemattomiksi.