09 2223548    info@pianomestarit.fi
  edellinen sisällysluettelo seuraava

2.4 Mitä tapahtui?


Vuonna 1986 Reino Ikosen ollessa 65-vuotias, hän teki päätöksen jäädä eläkkeelle. Läksiäisjuhlat pidettiin Pianomestareiden tiloissa. Sitten Reiska myi kiinteistönsä pois. Markun kertoman mukaan Reiska sai tässä kaupassa käytännössä ensimmäisen ja ainoan rahallisen palkkansa. Pianomestareiden irtaimisto meni Sibelius-Akatemialle, mutta Pianomestarit -nimen hän piti itsellään. Ikonen oli jo puhunut yritykselle jatkajaa, mutta tässä vaiheessa toiminta toistaiseksi päättyi. Pianomestari luopui elämäntavastaan ja vetäytyi eläkkeelle.

Historiaosuuden alussa kerroin, että Reino Ikonen oli tiukka ja ankarakin mies. Vanhetessaan hän muuttui aika tavalla. Hänestä tuli paljon lempeämpi ja avoimempi. Hänellä oli valtavasti pianoihin ja flyygeleihin liittyvää tietoa, minkä oli Pianomestareiden toiminnan aikana pitänyt lähes kokonaan vain itsellään. Kuitenkin viimeisinä vuosinaan hän alkoi jakaa näitä tietoja kollegoilleen ja kävi muun muassa Näkövammaisten ammattikoulussa, eli nykyisessä Arlainstituutissa pitämässä luentoja pianonvirittäjä opiskelijoille. Luennot käsittelivät lähinnä rakenneoppia, mutta kuulemani mukaan niillä oli taipumus muuttua niin, että loppujen lopuksi Reiska jutteli opiskelijoiden kanssa kaikesta mahdollisesta pianoihin ja flyygeleihin liittyvistä asioista. Näin hän siirsi arvokasta tietotaitoa jälkipolville.

Nuorempana Reiska oli sanonut, että kun hän joskus joutuu jäämään eläkkeelle, ei hän enää sen jälkeen elä kauaa. Reino Ikonen kuoli tammikuussa 1990 68-vuotiaana oltuaan vasta reilut kolme vuotta eläkkeellä. Hän oli silloin ystävänsä mökillä kalastelemassa. Reiska sanoi ystävälleen olevansa kovin väsynyt ja menevänsä hiukan lepäämään. Vähän ajan kuluttua Reiska oli löytynyt mökin sohvalta kuolleena. Reino Ikonen oli arvostettu alallaan ja hänet muistetaan ammattipiireissä varmasti vielä pitkään.