09 2223548    info@pianomestarit.fi
  edellinen sisällysluettelo seuraava

3.1 Markun ja Reino Ikosen ensitapaaminen


Markku tapasi Reino Ikosen ensimmäisen kerran 16-vuotiaana vuonna 1966. Markku oli juuri lopettanut keskikoulun ja suunnitteli pianonvirittäjän ammattia. Hän päätti mennä kysymään Fazerin tehtaalta, olisiko sinne mahdollista päästä oppiin. Tehdas toimi silloin Leppävaarassa.

Reippaana poikana Markku asteli suoraan Ikosen puheille ja esitti asiansa. Reino Ikonen kuunteli, mitä pojalla oli sanottavanaan, eikä Markun kertoman mukaan vastannut oikein "juuta eikä jaata", mutta lupasi kuitenkin harkita asiaa. Keväällä 1967 Markku sai postissa kirjeen, missä oli kieltävä vastaus. Hän ei ollut päässyt oppiin tehtaalle. Myöhemmin hän kuuli jonkin mutkan kautta, että kieltävä vastaus johtui siitä, ettei Ikonen ollut päässyt selvyyteen "oliko se poika nyt lintu vai kala".

Seuraavaan tapaamiseen kului viisitoista vuotta. Vuonna 1982 Markku ja Reiska olivat samalla reissulla Savonlinnassa Suomen Pianonvirittäjät ry:n toimesta ja tutustuivat paremmin. Silloin Reiska myönsi erehtyneensä Markun suhteen kieltäytyessään ottamasta tätä töihin tehtaalle. Miehet pysyivät kavereina Reiskan kuolemaan saakka.