09 2223548    info@pianomestarit.fi
  edellinen sisällysluettelo seuraava

3.5.1 Pekka Lakkinen


Pekka Lakkinen on työskennellyt Flyygelimestareilla nyt kuusi vuotta, eli juuri sen ajan, kun Suomen Flyygelimestarit Oy on ollut kokonaisvaltaisesti toiminnassa. Pekka on kuitenkin työskennellyt Mestareilla aiemminkin. Tämä oli vuosina 1970 - 73, kun nimenä oli vielä Pianomestarit ja johdossa Reino Ikonen. Kolmantena työntekijänä oli Reino Härmä, josta jo aiemmin kerroinkin enemmän.

Reino Ikonen on Pekan mestari, eli Ikosen ansiota on suuri osa Pekan ammattitaidosta. Pekan mukaan Ikonen oli hyvä opettaja, eikä hänellä koskaan ollut vaikeuksia tulla Reiskan kanssa toimeen. Tiukkana miehenä Ikosella oli tietynlainen saksalaismainen jämäkkyys, mutta siitä ei ikinä koitunut ongelmia pajalla. Osa Pekan taidoista on perua hänen isältään, joka on ammatiltaan pianonvirittä jä ja on toimintut myös Fazerilla peruskorjaajana. Isän kanssa oli tullut nuorempanan näprättyä pianojen kanssa jonkin verran ja osittain isän suositusten perusteella Pekka pääsi alun perin Pianomestareille.

Oltuaan pianomestareilla kolmisen vuotta, Pekka muutti perheineen Lappiin ja toimi siellä muun muassa hiihdonopettajana. Lisäksi hän harrasti maanviljelystä. Vasta vuonna 1994 Pekka palasi takaisin ja sai työpaikan vasta aloittaneelta Flyygelimestareilta. Hän tuli Kalle Palomäen tilalle. Kallelle tuli käsityöläisen ammattitauti, työkäsi väsyi. Hänen olkapäähänsä tuli niin paha kuluma, että se piti leikata. Tämän jälkeen hän oli vuoden sairaslomalla, mutta sittenkään kädestä ei enää tullut entisensä. Vuonna 1994 Kalle joutui jäämään eläkkeelle ja Pekka siis sai hänen paikkansa.

Pekka tekee Mestareilla pääasiassa pianon koneiston säätöjä, huoltoja ja korjauksia. Lisäksi hän tekee puutöitä. Tarpeen vaatiessa Pekka tekee myös kaikkea muutakin, esimerkiksi flyygeli- ja pintatöitä.

Myös Pekka arvostaa ja vaalii työssään vanhaa käsityöläisperinnettä. Hänen mielestään tärkeintä on ammattitaito. Työn jälki ratkaisee ja työtä on tehtävä periaatteella "kuin tekisi itselleen".