09 2223548    info@pianomestarit.fi
  edellinen sisällysluettelo seuraava

3.6.1 Vanhan ylioppilastalon flyygeli


Helsingin vanhan ylioppilastalon flyygeli vaurioitui ylioppilastalon tulipalossa 70-luvulla. Tästä johtuen soitin vietiin korjattavaksi. Tehtävän otti vastuulleen Arvo Luoma, joka toimi pianonvirittäjänä ja teki myös peruskorjauksia. Hän oli hyvin erikoinen persoona. Mitä soittimelle sitten tapahtui, selvisi vasta vuosia myöhemmin.

Arvo Luoma oli lähemmäs 80-vuotias, kun hän soitti Markulle keväällä 1993. Häntä oli alettu häätämään asunnostaan Katajanokalta ja hän soitti, koska halusi Markun tulevan katsomaan jotain pianoa, minkä oli ajatellut luovuttaa Mestareille. Arvon pyynnöstä Markku ja Vesa lähtivät katsomaan soitinta. Perillä heitä odotti melkoinen yllätys: asunto oli lattiasta kattoon täynnä purettuja, keskeneräisiä soittimia, soittimien osia, työkaluja ja kaikkea mahdollista. Piano, josta Arvo Luoma oli soittanut, oli myös yksi keskeneräisiksi jääneistä. Siihen oli ennen korjattavaksi tuloa tehty uusi pinta, mikä olikin sitten ainoa asia, mitä sille oli tehty. Hän esitteli sen omana pianonaan, mutta tuskinpa soitin oli Luoman oma. Markku ja Vesa veivät loppujen lopuksi mukanaan viisi tai kuusi pianonraatoa.

Pois lähtiessä Vesa huomasi keittiössä osan flyygelinjalkaa. Kävi ilmi, että siellä astioiden, rasvan ja ruuantähteiden peitossa oli A-mallin Steinway-flyygeli. Lisäksi soitin oli täynnä elämää: siellä vilisi toukkia, matoja ja muita liasta eläviä eläimiä. Toivuttuaan järkytyksestä Markku ja Vesa alkoivat kysellä, mistä flyygeli on kotoisin. Arvo Luoma kertoi, että se kuuluu Helsingin Ylioppilaskunnalle ja oli silloin kahdeksatta vuotta Luoman keittiössä, luultavasti toimittamassa keittiön pöydän virkaa. Markku ja Vesa saivat Luoman luovuttamaan soittimen Mestareille. Markku soitti heti Ylioppilaskuntaan, mutta kukaan ei enää muistanut flyygeliä, koska henkilöstö oli siinä ajassa jo ehtinyt vaihtua.

Lopulta löytyi yksi työntekijä, joka muisti soittimen. Hän tiesi kertoa, että flyygeliä oli kerran yritetty hakea poliisien kanssa pois Arvo Luoman kotoa, mutta mies oli vedonnut käsityöläislakiin, jonka mukaan käsityöläisen ei tarvitse luovuttaa keskeneräistä työtä pois. Luoma ei siis luopunut soittimesta ja asia unohtui. Nyt Ylioppilaskunnassa oltiin innoissaan, kun ilmeni, että heillä on Steinway-flyygeli. Yo-kunta järjesti konsertin, jonka tuloilla rahoitettiin soittimen peruskorjaus. Soitin korjattiin Mestareilla. Sen sisältä olisi voinut lapioida moskaa pois, niin täynnä se sitä oli. Kaikesta huolimatta flyygelistä tuli Mestareiden käsittelyssä hyvä ja se on edelleen käytössä.