09 2223548    info@pianomestarit.fi
  edellinen sisällysluettelo seuraava

5. LOPUKSI


Kun aloin tehdä lopputyötäni, minulla ei ollut aavistustakaan siitä, minkälaisen tarinan keskelle olin tipahtamassa. Olin kuullut Mestareista paljon ja ollut siellä työharjoittelussakin, mutta en olisi ikinä uskonut, että koko tälle pitkälle taipaleelle Pianomestareista Flyygelimestareihin mahtuisi näin paljon erilaisia tarinoita ja ihmiskohtaloita. Työ on ollut haastava, mutta todella mukava tehdä. On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka vähän mikään on oikeastaan muuttunut. Mestarit on vielä tänäkin päivänä aivan yhtä pieni yritys kuin vuonna 1968, jolloin Reino Ikonen perusti Pianomestarit. Työn luonne on pysynyt samanlaisena kaikki nämä vuodet. Työ tehdään käsityönä alusta loppuun. Vanha käsityöläisperinne on edelleenkin se, mitä Mestareilla arvostetaan kaikista eniten.

Työn edetessä jäin monta kertaa miettimään, miten tämä työ on vetänyt lähes jokaisen tekijänsä niin tiukasti siihen kiinni. Moni on tehnyt työtä viimeiseen saakka, huolimatta iästä tai terveydentilasta. Mistä tällainen innostus työhän syntyy? Kuinka paljon omaa työtään täytyy rakastaa, jotta se voi muodostua elämäntavaksi? Ehkä eniten jäin kuitenkin pohtimaan, että kuinka kauan vanhaa käsityöläisperinnettä pystytään vielä vaalimaan. Olemmeko me valmiita pitämään sitä yllä?

Lopuksi haluan vielä kiittää Markkua, Pekkaa ja Vesaa kärsivällisyydestä vastailla kysymyksiini sekä valokuvista, jotka ovat liitteenä lopussa. Niissä on henkilöitä, joita olen työssäni maininnut. Kuvista näkyy myös työympäristö. Liite 1 on omistettu kokonaan Reino Ikoselle. Liitteessä 2 ovat kaikki muut. Kuvien tarkoituksena on tuoda tekstille kasvot.