09 2223548    info@pianomestarit.fi
  Reino Ikosen suunnittelema ja valmistama piano


Reino Ikonen (1921 - 1989), oli ainoa Klavierbaumeister-koulutuksen käynyt suomalainen. Ikonen suoritti koulutuksen 1950-luvun puolivälissä useammassa eri jaksossa.

Ikonen toimi Fazerin pianotehtaan työnjohtajana ainakin vuoteen 1968 asti, jollon hän perusti pianokorjaamon nimeltään Pianomestarit.

Ennen kuin Sibelius-Akatemiaan palkattiin vakituinen virittäjä, Ikonen vastasi soitinten virityksistä ja huolloista.

Ikonen oli tunnettu ammattimies. Hän oli aikakautensa pianistien kanssa paljon tekemisissä ja Pianomestareilla korjattiin paljon flyygeleitä.

Ikonen oli myös erittäin arvostettu hahmo pianonvirittäjien ammattikunnan keskuudessa. Hänet kutsuttiin Suomen Pianonvirittäjät ry:n kunniajäseneksi ja hän kävikin mm. luennoimassa yhdistyksen jäsenille ammattiasioista.

Reino Ikosen suunnittelema ja valmistama piano on sijoitettu Sibelius-Akatemialle. Tämä piano on hyvin harvinainen siksi, että sitä on valmistettu vain tämä yksi ainoa kappale. Yksittäisen pianon valmistaminen on varsin kallis ja hankala prosessi sarjatuotantoon verrattuna.

Piano on Ikosen itse suunnittelema. Suunnitelmat on tehty Saksassa, Klavierbaumeisterkoulutuksen osana. Hän teki pianon rakennepiirustukset ja mitoitukset, laski kielityksen arvot, suunnitteli rastin ja raudan, sekä teki valurautamallin puusta. Suurin työ onkin juuri valurautamallin tekeminen ja valun teettäminen. Myös koneisto on teetetty juuri tähän pianoon, Ikosen suunnitelmien mukaan.

Pianon varsinainen rakentaminen on tehty Fazerin pianotehtaalla vuonna 1962. Se on rakenteeltaan yksinkertaistettu ja se oli todennäköisesti suunniteltu Fazerin pianotehtaan tuotantoon sopivaksi malliksi.

Ikonen on suunnitellut Fazerille toisenkin pianomallin (Fazer, malli "I"), jota on tehty jonkin verran sarjatuotantona.


klikkaa kuvaa

Reino Ikonen virittää pianoa

Reino Ikonen kalassa