09 2223548    info@pianomestarit.fi
  Saate peruskorjatulle soittimelle


Pianon tai flyygelin peruskorjaus on laaja toimenpide, jossa soitin puretaan kokonaan, jotta rikkinäiset osat voidaan korjata tai vaihtaa. Peruskorjauksen jälkeen soitin on parhaassa mahdollisessa kunnossa, mutta muutama asia on silti syytä ottaa huomioon, jotta soitin säilyttää hyvän kuntonsa jatkossakin, vuosien ajan.

Soittimen sijoittamiseen huoneessa ja ilmankosteuden vaihteluihin kannattaa kiinnittää huomiota. Sopiva paikka pianolle on huoneison sisäseinällä, etäällä lämmityslaitteista, ulko-ovista tai ikkunoista, jotta lämpötila ja suhteellinen kosteus pianon lähellä ei vaihtele jatkuvasti. Sopiva ilman suhteellinen kosteus soittimelle on 40-60% välillä ympäri vuoden. Mitä tasaisempana suhteellinen kosteus pysyy, sitä paremmin soitin pysyy vireessä.

Riittävä kosteus takaa myös sen, että soittimen puiset osat pysyvät ehjänä. Ilmankosteuden vaihtelut voivat aiheuttaa puuosien rikkoontumisen ja korjattukin soitin voi rikkoontua uudelleen, jos ilmankosteus on (talvisin) liian pieni.

Yleensä peruskorjauksen yhteydessä soittimeen laitetaan uudet kielet, jotka venyvät huomattavasti ja ensimmäisen vuoden aikana soitin onkin syytä virittää noin kolme kertaa. Venyminen vähenee ajan kuluessa, toisen vuoden aikana on sopivaa virittää soitin kaksi kertaa, jonka jälkeen voidaan siirtyä normaaliin vuosittaiseen viritysväliin tai viritykseen tarpeen mukaan. Virityksen voitte teettää omalla luotettavalla pianonvirittäjällänne tai meidän kauttamme.

Vaikka soittimeen on tehty laaja peruskorjaus, se ei poista säännöllistä virityksen tai huollon tarvetta. Soittimen koneisto on syytä huollattaa säännöllisin väliajoin ja ainakin koneistoruuvien kiristys on syytä teettää jokaisen virityskerran yhteydessä. Näin soitin pysyy toimintakuntoisena ja koneisto-osat ehjinä. Ammattitaitoiselta pianonvirittäjältäsi saat neuvoa ja opastusta oman soittimesi huollon ja virityksen tarpeesta.

Soittimesta ja sen olosuhteista huolehtiminen takaa soittimen pysymisen hyvässä soittokunnossa vuosikymmenten ajan. Antoisia soittohetkiä!


Suomen Pianomestarit Oy