09 2223548    info@pianomestarit.fi
  Viritykset ja huollot


Viritykset

Pianomestareilta saat myös pianojen ja flyygeleiden viritykset. Pianonviritystä teemme pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Uusimaalla, sopimuksen mukaan teemme huoltoja ja virityksiä myös pidemmällä.


  Yhteystiedot

Huollot

Pianojen ja flyygeleiden koneistot ja koskettimistot vaativat jatkuvaa huoltoa ja säätöä viritysten lisäksi. Soittaminen ja ilmankosteuden vaihtelut vaikuttavat myös koneiston säätöihin, samoin eri osien kulumisella ja verkaosien painumisella on suuri vaikutus. Koneiston säädöissä mittayksikkönä on millimetrin kymmenykset, jolloin pienilläkin muutoksilla on suuri merkitys kosketukseen ja äänen muodostuksessa.


Kotipianon huolto

Kotipianojen kunnossapitoon kuuluu koneiston säätöjen, koskettimiston ja pedaalien toiminnan tarkistukset. Ahkerassa harrastuskäytössä oleen pianon vasarat voidaan lisäksi hioa, jotta äänestä tulisi kauniimpi ja puhtaampi.


Kotiflyygelin huolto

Kodin flyygelin huollossa koskettimiston ja koneiston toiminta tarkistetaan. Vasarat hiotaan ja kaikki säätövaiheet käydään läpi. Kotiflyygelin säädöissä ei tavoitella tarkkoja konserttisäätöjä vaan ympärivuotista toimintavarmuutta. Sopiva kodin flyygelin säätöväli on viiden kymmenen vuoden välein.


Flyygeli ammattikäytössä

Flyygelin huolto musiikkioppilaitoksissa, seurakunnissa ja paikoissa, jossa soittimelta lähtökohtaisesti vaaditaan enemmän, käyttö on päivittäistä ja ammattimaisempaa, pyritään myös koneiston säädöissä parhaaseen mahdolliseen ääneen ja kosketustuntumaan. Huoltoon varataan enemmän aikaa ja koneisto säädetään optimaaliseksi jokaista osaa myöden.

Flyygelin huoltopaketti 1 sisältää koneiston ja koskettimiston huollot, huoltopaketti 2 sisältää lisäksi uudet vasarat varsineen ja soittimen kielityksen.


  Kotipianon huoltopaketti (pdf)
  Kotiflyygelin huoltopaketti (pdf)
  Flyygelinhuoltopaketti 1 (pdf)
  Flyygelinhuoltopaketti 2 (pdf)


Pianonvirittäjäksi?

Helsingin Konservatoriossa voi suorittaa musiikkialan ammatillisen perustutkinnon pianonvirityksen koulutusohjelmassa. Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille valmiudet itsenäiseen työskentelyyn pianonviritykseen ja huoltoon liittyvissä tehtävissä. Musiikkialan ammatillinen koulutus antaa lisäksi yleisen korkeakoulukelpoisuuden.

Jatkokoulutusta voi hakea ulkomailta, lähinnä flyygelitehtailta. Suomessa voi kuitenkin periaatteessa kuka tahansa ryhtyäpianonvirittäjäksi.

Musiikkialan perustutkintokoulutus on toisen asteen koulutusta ja koulutukseen voivat hakea perusopetuksen oppimäärän tai vastaavan aikaisemman oppimäärän suorittaneet. Koulutus kestää 2-3 lukuvuotta ja on 120 opintoviikon laajuinen. Osa opinnoista (ammattitaitoa täydentävät tutkinnon osat 20 ov) suoritetaan aikuislukiossa, ja halutessaan opiskelijat voivat suorittaa lukio-opintoja sekä ylioppilastutkinnon. Lukion oppimäärän suorittaneille opiskelijoille hyväksiluetaan lukio-opintoja yhteensä enintään 40 opintoviikkoa.


  Helsingin konservatorio / musiikki ammatiksi / pianonvirittäjä